Където се среща благополучието

Какви лекарства съществуват за болки в коленете и ставите?

Ако коленете не ни притесняват, трудно можем да мислим за тях. Те обаче са от голямо значение, за да ни поддържат изправени и активни. Коляното е става, която изпълнява функцията да ни поддържа и да ни дава мобилност при ходене, бягане, скачане и всяко друго движение, извършено с краката. 

Всяко коляно работи благодарение на различни структури като кости, сухожилия , връзки, хрущяли и торбички със синовиална течност. Когато една от тези части е повредена, тогава можем да страдаме от болка, проблеми с подвижността и възпаление.

Невероятно, но проблемите с коленете са много чести и могат да се появят неочаквано на всяка възраст. За облекчаване на досадните симптоми могат да се използват консервативни, амбулаторни методи на лечение, а в крайни случаи и хирургия.

Има и много хора, които избират естествени неща, като домашни средства, които могат да се прилагат от комфорта на нашия дом. Ако сте се чудили как да облекчите болката в коляното у дома по естествен начин, в тази публикация можем да видим най-забележителните варианти, които работят според мненията на много хора.

Научете по-долу някои съвети как да поддържаме доброто състояние на коляното и други важни концепции, които могат да ни помогнат да лекуваме, предотвратяваме болката и възпалението на коленете.

Болка в коляното

Какви рискови фактори могат да ускорят износването на колената?

Ставните тъкани, разположени в коляното, могат да загубят сила и еластичност, тъй като не задържат течността, която им е необходима за хранене. Има по-висок риск това да се случи, когато са налице определени условия:

Наднормено телесно тегло, прекомерно упражнение или претоварване с тежки предмети: Когато има излишък от тегло или сила, натоварването, което коляното трябва да издържи, е по-голямо. Освен това излишната мазнина може да произведе провъзпалителни вещества.

Наранявания: Хората, които са претърпели някакво увреждане на коленете си, са до 3 пъти по-склонни да развият ранни ставни заболявания като остеоартрит.

Не забравяйте, че болката и възпалението могат да бъдат симптоми на вид ставно заболяване, от тендинит до развитие на остеоартрит.

Кой е най-добрият витамин за износване на коленете?

най-добрият витамин за коленете

Има 4 полезни витамина, които да интегрираме в ежедневието си, за които се твърди, че помагат за запазване здравето на коленете и дори помагат за премахване на свързаната болка и дискомфорт:

Витамин А. Този витамин е много ценен за укрепване на костната система, тъй като намалява увреждането на клетките и тъканите. 

Комплекс B. Комплексът B включва 8 витамина, които помагат за предпазване от мускулна слабост и като директен ефект могат да намалят дискомфорта в коляното.

Витамин D. Витамин D е много важен за здравето на костите, тъй като помага да се запази калцият в костите.

Витамин К. Този витамин помага за изграждането на здрави тъкани и кости чрез протеини. Такова хранително вещество може да се получи от зелени зеленчуци, зърнени култури и яйца.

Храна за коленни стави

Изборът на правилните съставки и хранителни вещества може да бъде най-доброто оръжие за справяне с наранявания и здрави стави, когато достигнем определена възраст:

Плодове и зеленчуци: Броколи, карфиол и други кръстоцветни зеленчуци. Ядки (бадеми, кедрови ядки и сусам). Портокали, грозде и мандарини. Чушки, лук и домати.

Протеини: морски дарове и риба, богати на омега 3 (сьомга или риба тон). Меса, богати на хиалуронова киселина (морски монах, треска или свинско).

Въглехидрати: Бобови растения, киноа и кафяв ориз.

Колаген за кости и стави

Млад човек, който има балансирана диета и който не излага структурите на коляното на прекомерно износване и който не страда от някакво заболяване, което излага на риск колагеновата тъкан, не е необходимо да използва външна подкрепа за усвояването на колаген, тъй като вашият тялото все още е способно да синтезира колаген самостоятелно. Между 25 и 30 години обаче способността за синтез на колаген постепенно се губи и всяка година се губят до 1%.

От 45-годишна възраст загубата на колаген вече е по-видима, поради което се появяват бръчки, ставите се къртят и се появяват ставни неудобства като в коляното. От друга страна, загуба на колаген възниква и когато ранните колагенови тъкани са подложени на преждевременно износване.

Предвид посочените приложими случаи, именно тогава се препоръчва консумацията на някои видове добавки с колаген за кости и стави. 

етерични масла за болки в коляното

Етеричните масла са естествено ароматизирани вещества, извлечени от цветя и растения . Те са създадени с течната есенция, която придава на растението вкуса и миризмата, които ги отличават.

Въпреки че доказателствата все още не са убедителни, ароматерапията се счита за безопасна и има терапевтични свойства, които помагат в комбинация с конвенционалните лечения за лечение на някои заболявания, които причиняват болка и възпаление на коленете. Следователно можем да видим 5 етерични масла за болки в коляното, които са много видни:

  • Евкалиптово масло.
  • Етерично масло от лавандула.
  • масло от куркума.
  • Етерично масло от босилек.

Някои проучвания за неговите терапевтични свойства са определили ефектите от ароматерапията изключително при ревматоиден артрит и въпреки че доказателствата все още не са убедителни, важно е да се отбележи, че употребата му в ароматерапията се счита за безопасна за употреба при ревматоиден артрит, заедно с конвенционалните лечения .

домашни средства за болка и възпаление в коляното

домашни средства за болка и възпаление в коляното

Ако болката в коленете продължава повече от 5 дни, препоръчително е да посетите травматолог за анализ на състоянието. Въпреки това е възможно преди това да потърсите облекчение от болката и възпалението на коленете с помощта на някои от следните естествени начини за облекчаване на болката в коленните стави :

Студени компреси или прилагане на лед. Студен компрес за 3 минути може да намали подуването след почукване на коляното. 

Горещи компреси или прилагане на топлина. Поставянето на топъл компрес или гореща кърпа върху болезнената област на коляното за 5 до 10 минути също може да помогне за намаляване на подуването и болката в коляното.

Масажи. Масажирането на коленете ви може да помогне за борба със сковаността или сковаността на коляното.

Упражнения за разтягане. Упражненията за разтягане отпускат мускулите и ви помагат да придобиете гъвкавост, поради което се считат за много полезни за лечение на болка и възпаление в коляното.

5 съвета за защита на здравето и благосъстоянието на коленете

Избягвайте неудобните обувки

Много жени смятат, че перфектният външен вид е свързан с носенето на токчета. Те обаче могат да причинят болка в коленете. Носенето на удобни обувки може да ви осигури опора, за да изгладите движенията на коляното.

Намалете нивото на стрес

Прекомерният стрес може да напрегне мускулите, което може да допринесе за болки в ставите и да увеличи усещането за дискомфорт в коленете.

поддържайте теглото си здравословно

Колкото повече тежест трябва да поддържа колянната става, толкова по-голям е рискът от износване и увреждане на ставата. Стабилното и здравословно тегло ви дава възможност да правите необходимите ежедневни движения с повече свобода.

Кога е препоръчително да потърсите медицинска помощ?

Препоръчително е да посетите травматолог, когато болката в коленете не се подобрява, намалява или изчезва в продължение на 5 дни, или още по-лошо, се влошава през това време.

Лекарят е този, който може да оцени проблема с коляното и да разбере каква е причината. Препоръчваните лечения за облекчаване на болката и подуването на коляното могат да включват физиотерапия, болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства с рецепта.

Препратки

Pihlajamäki, HK, Parviainen, MC, Kautiainen, H., & Kiviranta, I. (2017). Честота и рискови фактори за свързани с упражненията заболявания на коляното при млади възрастни мъже. BMC мускулно-скелетни нарушения, 18 (1), 340. https://doi.org/10.1186/s12891-017-1701-3

Cakar, M., Ayanoglu, S., Cabuk, H., Seyran, M., Dedeoglu, SS, & Gurbuz, H. (2018). Връзка между концентрациите на витамин D и болки в коляното при пациенти с остеоартрит. Peer J, 6, e4670. https://doi.org/10.7717/peerj.4670

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *