Където се среща благополучието

Как да намалите кръвната захар естествено у дома

Захарта или известна още като кръвна глюкоза, се получава от храната, която ядем. Попадайки в тялото, той се разпределя от всички клетки и се използва като гориво. Когато тялото не я преобразува в енергия, възниква висока кръвна захар, която е известна като хипергликемия.

За съжаление това състояние е проблем при хората с диабет, но съществува риск да се появи и в живота на тези, които нямат това състояние. Високите нива на глюкоза или кръвна захар могат да доведат до сериозни здравословни усложнения. Могат да се развият сърдечни проблеми, проблеми с бъбреците и дори загуба на зрение.

Освен лекарства, има някои препоръчани естествени начини, които биха могли да ви дадат тласък и да ви помогнат да контролирате и регулирате нивата на кръвната захар. Открийте ги по-долу!

Как да намалите кръвната захар по естествен път

Как да намалите глюкозата с природни средства

Има много естествени съставки, използвани в традиционните рецепти за допълване на лечението на диабет. Твърди се, че такива компоненти са много ефективни поради техния хранителен състав, който ги прави полезни домашни средства за понижаване на кръвната захар.

Лечебни растения за понижаване на кръвната захар

Ползи от нопал при диабет

Ползи от нопал при диабет

Нопалът е храна с много свойства. Помага за премахване на холестерола, контролира стомашните киселини и предотвратява язви. Богато е на витамини, минерали, фибри и аминокиселини, които силно допринасят за разрушаването на токсините в тялото.

Консумацията на тази съставка се класифицира като невероятно помощно средство и средство за бързо понижаване на кръвната захар. Благодарение на хипогликемичния си ефект може да допринесе и за превенция на диабет.

чесън и диабет

чесън и диабет

Чесънът е много ценна съставка в гастрономията в световен мащаб, защото придава невероятен вкус на всички храни. В аспекти на здравето той също се откроява поради многото си свойства. Помага за стимулиране на панкреаса да произвежда повече инсулин. Той също така помага за регулиране на нивата на холестерола и поради голямата си антиоксидантна сила спомага за подобряване на притока на кръв и разпределението на глюкозата в тялото.

Ярета билка при диабет

Ярета билка при диабет

Това е много важно лечебно растение сред природните средства за контрол на диабета у дома. Неговите регулаторни свойства правят яретата отличен съюзник за лечение на опустошителните ефекти на диабета. В допълнение, той работи и като адювант за загуба на тегло, което също допринася за по-добър контрол на кръвната захар.

Полезна ли е лайката при диабет?

Лайката е полезна при диабет

Лайката съдържа много вещества, които помагат на тялото да метаболизира въглехидратите и поради тази причина се смята за още едно силно средство за борба с диабет тип 2. Ползите от това цвете не свършват дотук, тъй като някои изследвания показват също, че консумацията му допринася за по-нисък риск от развитие на усложнения на диабета като увреждане на очите, проблеми с нервната система и увреждане на бъбреците.

Жълто цвете за диабет (билка Tronadora или San Pedro)

растение жълто цвете за диабет

Растението с жълт цвят, наречено тронадора или билка Сан Педро, е известно със своята диуретична, антипаразитна, антидиабетна, антиоксидантна и храносмилателна употреба. При диабет се смята за отличен естествен съюзник, тъй като листата на растението съдържат антранилова киселина, която помага за намаляване на нивата на кръвната захар. Консумацията му се извършва особено чрез запарки или чайове.

Ползи от карамфил при диабет

Ползи от карамфил при диабет

Това е съставка, която има много свойства, сред които е спазмолитично, аналгетично, антибактериално, анестетично, стимулиращо и афродизиачно. Допълнително и важно, той също се отличава с високото си съдържание на флавоноиди, които помагат за понижаване на нивата на кръвната захар.

джинджифил и диабет

джинджифил и диабет

Това е храна, която може да бъде полезна за хора, които са развили диабет тип 2, тъй като ефективно допринася за борбата с наднорменото тегло и затлъстяването, които са състояния, които благоприятстват развитието и усложненията на диабета. Има засищащо действие, противовъзпалителни свойства, антиоксиданти, подпомага функцията на черния дроб и подобрява имунната система.

домашни средства за диабет с канела

домашни средства за диабет с канела

Канелата е подправка, която освен че придава вкусен вкус на храната, има и важни свойства и ползи за здравето. Подобрява кръвообращението, предотвратява задържането на течности в организма, предпазва от възпалителни процеси, стимулира храносмилателната система, има антибактериално и противогъбично действие. Освен това се посочва, че е отлично допълнение за регулиране на високи нива на глюкоза.

В допълнение към консумацията му чрез хранене, има различни видове инфузии, в които се комбинира с други съставки и които са домашни средства за лечение на диабет, които се считат за много полезни в традиционната медицина.

Лекове за диабет с лимон

Лекове за диабет с лимон

Според хранителната информация за лимона, той е плод с ниско съдържание на калории и въглехидрати, съдържа много основни витамини и минерали, има особено високо съдържание на витамин С. В момента има различни домашни лекарства за диабет с лимон поради неговата хранителна сила . Някои посочват, че екстрактът от лимонови кори има висок потенциал за защита срещу затлъстяване и развитие на диабет тип 2.

Чайове или инфузии за понижаване на нивата на захарта

За постигане на контрол на диабета и стабилизиране на високата глюкоза има дълъг списък от използвани чайове и запарки, тъй като те имат свойства, които помагат за регулиране на кръвната захар. 

Сред този списък от инфузии за диабет се открояват зелен чай, черен чай, чай от градински чай, чай от канела и чай от лайка. Тези видове чайове могат да бъдат намерени в различни формати, но е препоръчително да се консумират в торбички, тъй като приготвянето им е почти мигновено и свойствата на съставките се запазват.

Напитки за понижаване на захарта

Да страдаш от хипергликемия, да си развил диабет или инсулинова резистентност не е лесно. Възможността да се контролират високите нива на глюкоза в тялото може да бъде много сложна, следователно има много домашни средства, които включват напитки за понижаване на захарта, които се препоръчват да се консумират, защото помагат за естествения контрол на диабета. Тези напитки включват вода, чайове, някои зеленчукови сокове и някои смеси от лечебни растения, приготвени като здравословни смутита.

Естествени храни за понижаване на захарта

За хора с преддиабет, диабет и други състояния, които повишават кръвната захар, диетата е важен фактор. Спазването на здравословна диета е от съществено значение за постигане на стабилни нива на кръвната захар. Има определени храни, които са особено полезни за оптимизиране на глюкозата и насърчаване на цялостното здраве. Сред списъка с естествени храни за захар са миди, авокадо, ленени семена и други.

Естествено лекарство за понижаване на кръвната захар

Природната медицина предлага възможността да се възползваме от предимствата и ресурсите, които природата ни предлага, за да се грижим за здравето си. Защитниците на билколечението го смятат за успешен вариант за лечение и профилактика на определени заболявания. 

Приготвянето на този вид природни средства се основава на билки и лечебни растения. В случай на диабет в момента има различни формати, рекламирани за свободна продажба, тоест те не изискват рецепта или рецепта. 

Те могат да бъдат получени като естествени продукти за понижаване на захарта и техните форми се състоят от естествени диабетни хапчета, капки, хапчета, сиропи и други.

Препратки

Бинду Джейкъб и Нарендхираканнан RT (2019). Ролята на лечебните растения при лечението на захарен диабет: преглед. 3 Biotech, 9(1), 4. https://doi.org/10.1007/s13205-018-1528-0 – Наличен на https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6291410/

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *